Ontmoet onze vrijwilligers! Aan de slag op kinderboerderij Uylenburg

Gerapporteerd door: Robbie en Oliver
Fotograaf: Olivier Zaoui
5 februari 2022

Helpen op een kinderboerderij

Ontmoet Manish 

 

 

 

 

 

 

Na jaren van dromen over leven en werken in Nederland, woont Manish hier nu al 2 jaar. Voordat hij hierheen verhuisde deed hij al vrijwilligerswerk, maar nu voor het eerst in de stad en met Serve the City.

Ik woon in de buurt en kwam hier tijdens het hardlopen. Ik zag de kinderboerderij en omdat mijn vriendin op zoek was naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk hebben wij ons gisteren opgegeven via de website en nu zijn we hier. Wij houden van dieren, dat is een goede motivatie, het is geen makkelijke taak om dit te onderhouden en ze doen zo’n goed werk.”

“Het vrijwilligerswerk geeft voldoening. We leven in een samenleving waar het meestal gaat om belonining en dit werk geeft je het gevoel dat het niet altijd gaat om voor wat hoort wat. Het klinkt misschien egoïstisch want het geeft mij een goed gevoel, maar het helpt de buurt, gemeenschap en er zijn zoveel mensen die iets goeds doen voor de samenleving’.

Toen wij aan hem vroegen wat voor tips hij heeft voor iemand die voor het eerst vrijwilligerswerk wil gaan doen, maar wat onzeker is zei hij:

Niet elk vrijwilligers werk is geschikt voor iedereen. Als je van dieren houdt is de kinderboerderij een goede plek. Maar vuil opruimen in een park kan een makkelijker begin zijn. Over de mentale drempel, van je eerste keer vrijwilliger zijn, heen stappen zal een tweede keer makkelijker maken. Het heeft even geduurd om mij comfortabel te voelen bij nieuwe mensen en ik wist niet met zekerheid waar ik aan begon, maar het wordt elke keer makkelijker.

 

Ontmoet Rob

Rob is een ervaren kracht bij Serve the City, ooit begonnen als vrijwilliger, helpt hij nu bij de organisatie van een aantal initiatieven. Oorspronkelijk uit Katwijk, maar al 10 jaar woonachtig in Amsterdam en werkzaam als project manager.

       “Ik wilde vrijwilliger worden om een positieve invloed the hebben op de stad en kwam Serve the City tegen. Ik houd van de projecten die zij hebben. Dit is mijn eerste keer bij de dieren in het Rembrandtpark en het is fijn om tijd met ze door te brengen. Mijn eerste project was ook bij een kinderboerderij, onkruid verwijderen en compost verplaatsen, de sfeer onder de mensen was goed en ik bleef terug komen. Hier heb ik direct contact met mensen terwijl ik tijdens mijn werk voornamelijk achter een laptop zit,  het is fijn dat je hier meer interactie hebt met mensen.”

“Er zijn hier veel mensen van verschillende nationaliteiten en we spreken de hele dag Engels, wat erg leuk is. Jong en oud, we hebben allerlei verschillende mensen die proberen een positieve bijdrage te leveren, wat tot uiting komt in de energie van de mensen. Iedereen met wie je praat is positief en heeft een leuke tijd.”

Wanneer wij vragen welke tips hij heeft voor iemand die graag voor het eerst vrijwilligerswerk wil gaan doen, maar niet goed weet wat, zegt hij:

Gewoon doen. Ga online en check Serve the City of een andere organisatie die mogelijkheden aanbieden die je voorkeur hebben en probeer het. Als het niet bevalt probeer je iets anders. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die het niet leuk of vervelend vond. Er zijn zoveel mogelijkheden in Amsterdam. Ik weet zeker dat iedereen iets kan vinden waar ze plezier aan beleven.”

Wij hadden projecten waarbij we letterlijk de hele dag compost hebben verplaatst en iedereen liep rond met een brede gilmlach omdat we plezier hadden. Er is iets magisch aan het uitvoeren van fysieke arbeid met mensen die het vanuit hun hart doen en niet om er geld aan te verdienen.

Vrouw met tassen om uit te delen

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close