Ontmoet onze vrijwilligers! Vuil prikken in het Vondelpark

 

Vuil prikken in het Vondelpark

Gerapporteerd door: Robbie Farrell

Fotograaf: Olivier Zaoui

Suzanne is Nederlands, woont het grootste deel van haar leven in Amsterdam en ze is al lange tijd  vrijwilliger bij Serve The City. Het updaten van website content, bakken van pannenkoeken voor mensen in nood, steunen van alleenstaande moeders met pakketten, kerst pakketten voor daklozen en zelfs vlinder tellen in het Vondelpark zijn een aantal van de projecten waarbij ze heeft meegeholpen.

Wanneer we haar vragen welke tips ze heeft voor iemand die voor het eerst vrijwilligerswerk wil uitproberen, maar niet zeker weet wat te  doen antwoordde ze:

“Ik raad aan om een kijkje te nemen op de Serve The City website. Ik heb het mijn vrienden ook aangeraden, het is makkelijk om bijv. 2 uur te helpen en het kost niet veel moeite. Er staat altijd wel iets bij wat bij je past en je ontmoet meteen nieuwe mensen.”


Ontmoet de projectcoördinator

Douglas, afkomstig uit de UK en 9 jaar geleden naar Amsterdam verhuisd, werd collega geintroduceerd bij Serve the City in 2013. “Het is een heel fijne manier om mensen te helpen die het minder goed hebben dan ikzelf. Ik heb kennis gemaakt met steeds meer projecten en 1-2 jaar later ben ik gaan helpen met het coordineren van de projecten. Het eerste project was een high tea met ouderen, wat niet makkelijk was omdat mijn Nederlands nog niet heel goed was. Ik kon echter rekenen op de andere vrijwilligers en sommige, meer bereisde, ouderen spraken zelfs beter Engels.
Een van mijn favoriete projecten zijn degene met daklozen, zoals het bakken van pannenkoeken of andere maaltijden omdat het iets praktisch is en je de sociale interactie hebt direct met de mensen die je helpt. “Met het afval opruimen hebben we gemiddeld 10 deelnemers. In de huidige Covid situatie is het een goede manier om samen te komen met vrienden en toch afstand te houden.”

Wanneer we aan hem vragen welke tips hij heeft voor iemand die voor het eerst vrijwilligers werk gaat doen en niet zeker weet waar te beginnen zegt hij:

Het is goed om diverse dingen te proberen. Met Serve the City kan het eenmalig zijn en er is een breed scala aan mogelijkheden. Er is voor iedereen wat wils, waar je goed in bent of iets dat je graag wilt proberen, zoals tuinieren, verven, met mensen samen zijn of koken, er is zoveel mogelijk. Probeer gewoon zoveel als je kunt en kijk welk project je talenten het best benut.


Alex & Tegan verhuisden in juli vanuit de US en hadden al ervaring met vrijwilligerswerk voor ze hierheen kwamen en wilden dit graag voortzetten. Ze hebben zich ingezet voor de wandelingen met ouderen en het afval opruimen door de stad heen.

Wanneer we hen vragen om tips voor nieuwe vrijwilligers die niet goed weten wat te doen vertelden ze:

Iedereen is heel aardig, we hebben diverse vrienden ontmoet via Serve the City waar wij regelmatig mee afspreken. Het is een gweldige manier om naar buiten te gaan en de gemeenschap te helpen en je nuttig te voelen. Het afval opruimen duurt slechts 2 uur dus kost niet zoveel tijd en moeite. Serve the City is ook heel flexibel met de projecten die zij organiseren. Ik ben van plan iets te organiseren voor mijn werk via Serve the City.


Matt is afkomstig uit de UK en woont nu hier, het is zijn eerste keer als vrijwilliger hier, maar hij heeft al ervaring met vrijwilligerswerk in de UK.

Wanneer we hem vragen of hij tips heeft voor nieuwe vrijwilligers zegt hij:

Als expat is het een mogelijkheid, niet alleen om de gemeenschap te helpen, maar ook om mensen te ontmoeten. Eenzaamheid is een groot probleem dus zoiets als dit is goed om een band met mensen op te bouwen en tegelijkertijd afval in het park op te ruimen.. Buiten zijn in de natuur is goed voor mind, body & soul.


Amelia is Italiaans, woont in Almere, studeert in Amsterdam en woont hier al 10jaar. 

Ik kwam Serve the City tegen omdat wij op school bepaalde activiteiten moeten uitvoeren, actief, service gericht of creatief. Ik heb altijd vrijwilligerswerk willen doen en ik vond de website van Sere the City, wat fijn is dat je geen Nederlands hoeft te spreken. Ik heb mij ingeschreven voor een paar activiteiten en blijf terug komen omdat ik er plezier aan beleef. Ik heb het appartement van een ouder persoon helpen schilderen en opknappen en he been wandeling gemaakt met ouderen. Door Covid zijn er minder activiteiten, maar ik hoop aan meer projecten te kunnen deelnemen.

Wanneer we Amelia vragen wat haar tips zijn voor iemand die voor het eerst vrijwillligerswerk wil gaan doen en niet weet wat te doen zegt ze:

Doe iets waarvan je denkt dat je het leuk gaat vinden. Je zult het waarschijnlijk voor een paar uur gaan doen. Als je niet weet wat je wilt doen neem gerust iemand mee zodat je in bekend gezelschap bent en iemand hebt om mee te praten. Niet teveel nadenken, gewoon doen. Ik was heel nerveus voor de eerste activiteit omdat ik nog nooit vrijwilligers werk had gedaan, maar het ging heel goed en ik had er vertrouwen in om het nogmaals te doen en heb mijn klasgenoten ook gevraagd mee te doen. Zoals voor de meeste dingen in het leven geldt, de eerste keer is altijd het lastigst, daarna gaat het steeds makkelijker. Je bent in goed gezelschap hier. De mensen in de organisatie zijn erg positief. Je bent in gezelschap van mensen die graag iets willen doen. Het is fijn om samen te werken!. 

Super bedankt dat jullie meededen!

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close