Waar de maatschappij een beperking ziet, ziet Ympact020 een kans!

Waar de maatschappij een beperking ziet, ziet Ympact020 een kans!

Juliette, Stine, Yasminah en Alexandra (14-17 jaar oud) ontvingen op 6 mei hun Europass, een certificaat die jongeren ontvangen na 80 uur maatschappelijke inzet. Bij Ympact020 ontwikkelden ze een traject op maat voor jongeren die moeilijk leren. De jongeren gingen uit “hun hokje”, hup de maatschappij in en mochten op zoek gaan naar hun talent en kregen er trots voor terug.

“Deze meiden hebben geen beperking, maar zijn zeer moeilijk lerend, dat is wel echt een verschil” appt Marjan, moeder van Juliette.

Moeilijk leren & een stempel

Hoe omschrijf je deze meiden, zodat iedereen het begrijpt én je daarnaast respect toont voor de meiden. Tenslotte zijn het meiden, pubers, met hun eigen talent, maar ze leren moeilijker. Is dat een beperking, of juist een kans? Soms is het een strijd die nutteloos voelt, maar toch gevoerd moet worden.

Jarenlang horen deze leerlingen en hun ouders waar ze achterlopen, waar ze niet goed in zijn, welk niveau waarschijnlijk het maximaal haalbare is en dat een normale plek in de maatschappij niet iets is wat binnen de verwachting ligt. Studeren of naar school kan totdat ze 18 jaar (soms tot 20) zijn en dat terwijl deze groep nog veel langer leerbaar is. Het is daarom gek dat juist deze jongeren zo kort de tijd krijgen om te leren.


Inspiratie en een kans

De inspiratie voor dit programma op maat kwam van Marjan Jongerius, een ouder die sterk gelooft in de unieke talenten van haar dochter en vergelijkbare jongeren. “Als er ruimte is om die talenten meer tot bloei te laten komen weet ik zeker dat mijn dochter een grotere kans maakt op een zelfstandiger en zingevend leven”, aldus Marjan Jongerius.

Waar het onderwijs en de maatschappij soms een beperking ziet, zag Ympact020 een kans.

Als vrijwilligersorganisatie en MDT aanbieder gelooft Ympact020 in de kracht van vrijwilligerswerk én dat iedereen talent heeft om bij te dragen aan de maatschappij. Ympact020 is vol enthousiasme en goede drive gestart met het opzetten van dit traject, in eerste instantie als pilot.

“Het is wel een pittige en verdrietige dag, het is toch het einde van iets heel moois” aldus een geëmotioneerde Alexandra op de dag van de uitreiking.


Maatschappelijke Diensttijd

MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd en is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Jongeren tussen de 12 en 30 jaar zetten tijdens een MDT zich 80 uur als vrijwilliger in binnen een periode van 6 maanden en ontwikkelen hiermee hun talenten en doen betekenisvolle ervaringen op.


De pilot

Afgelopen november startten 4 leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs tussen de 14 en 17 jaar met een MDT-traject via Ympact020. Er kwam een uniek op maat gemaakt programma voor een groep moeilijk lerende jongeren die in deze maatschappij op een ander tempo mee willen en, belangrijker nog, kúnnen doen. Juist door ze midden in de maatschappij te plaatsen leren ze veel over communicatie, hoe om te gaan met verschillende mensen en worden ze op een andere manier uitgedaagd als op school. Dat is van grote waarde.


De activiteiten

In het najaar van 2023 hebben de jongeren zich op verschillende locaties ingezet. Meehelpen bij een kerstbomen uitgifte, het samenstellen van een kerstpakket voor een gezin in armoede en geholpen bij de inname van deze pakketten.

Begin 2024 zijn de deelnemers gekoppeld aan zorglocaties waar zij een aantal weken op rij aan de slag zijn gegaan. Door herhaling konden deze jongeren op hun eigen tempo activiteiten zich eigen maken.

Een zorgmedewerker voor ouderen met dementie zei: “Het is mooi om de natuurlijke connectie tussen de meiden en ouderen te zien. Alles gaat hier langzamer en rustiger, maar juist dit tempo bleek een goede match. Ouderen bloeiden op door de aanwezigheid van de meiden en na een paar weken ontstond er echt iets moois. Waar anderen een beperking zien, zag ik zoveel kracht en liefde”


Groei ervaren & trots

De meiden zelf zijn heel enthousiast over het traject en hebben ontdekt waar ze goed in zijn. Tijdens de wekelijkse evaluaties deelden ze enthousiast waar ze trots op waren. Ze hielpen elkaar als ze zagen dat de ander even wat extra hulp nodig had.

“Het was zo mooi om van dichtbij de groei van deze jongeren te mogen ervaren” aldus Alice Hoolsema, projectcoördinator van Ympact020. “Nadat de 80 uur vrijwillige inzet waren afgerond bleven ze zelf initiatief nemen om nog verder te gaan met het doen van vrijwilligerswerk. Een fantastisch resultaat.”


Van pilot naar potentieel

Ympact020 wil door MDT Talent nog meer jongeren de kans te geven om op hun eigen tempo met hun talenten aan de slag te gaan én bij te dragen aan de maatschappij. Er ligt nog zoveel potentieel voor verbinding én tegelijkertijd de samenleving mooier te maken door dit traject. Ympact020 staat ervoor open om met de ervaring uit de pilot met VSO-scholen of andere groepen aan de slag te gaan.

Wie doet er mee?

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close