In de speeltuin van het leven

In de speeltuin van het leven

Gerapporteerd door: Kalina Barneva

Fotograaf: Steffi Naydenov

Ondanks de zon, die voluit schijnt aan een wolkenloze blauwe hemel, start de ochtend best koud. Dit kan echter het enthousiasme van de vrijwilligers niet dimmen. Ik vind ze zittend aan een ronde tafel met een kop stomend hete thee in de handen – genietend van een korte, welverdiende, pauze na een drukke ochtend vol met herstelwerkzaamheden bij de speeltuin van Speeltuinvereniging Bloemenkwartier.

Jasper is de coördinator van dit project – hij is zelf verantwoordelijk voor het onderhoude van 8 speeltuinen in Amsterdam Noord. Vandaag heeft hij gezelschap van zijn jongste kind Bruno, die volgens Jasper een meester is in het opruimen – de twee rollen de mouwen op en gaan aan de slag met de overgroeiende planten bij het hek van de speeltuin. Jasper vindt het fijn dat hij zijn kinderen mee kan nemen aangezien hij met zijn gezin vlakbij woont en hij het heel belangrijk vindt om tijd met ze door te brengen. Terwijl het duo aan de slag gaat, gebruik ik de tijd om de vrijwilligers beter te leren kennen.

Voor Anna is dit het eerste vrijwilligersproject voor Serve The City. Ze heeft echter ervaring in vrijwilligerswerk bij een kattenopvang en het zorgen voor 15 katten, werk dat ze ook graag in Amsterdam zou willen doen. Ze woont inmiddels 2 jaar in de stad en is afomstig uit Polen. Haar zoektocht naar een interessante vrijwilligers mogelijkheid bracht haar naar de website van Service The City waar ze dit project tegenkwam en ze zich inschreef. Haar motivatie is, naast het gewoonweg helpen, is de mogelijkheid om nieuwe, gelijkgestemde, mensen te leren kennen.

“Probeer uit je comfort zone te komen” is haar advies aan andere vrijwilligers. Een project of evenement misschien niet willen doen, maar toch de kracht vinden om door te zetten is voor haar een essentieel onderdeel van het lange process om in te zien waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat.

 

Daniele zit naast Anna, thee in de hand en een altijd aanwezige glimlach op zijn gezicht. Hij is geboren in Italië en woont nu 3 jaar in Amsterdam. Shaakira (zij zit naast hem) is 1 van de redenen waarom Daniele er vandaag bij is – een andere reden, het voornemen voor het nieuwe jaar om minderbedeelde mensen te gaan helpen.  En toen de mogelijkheid zich voordeed om iets nieuws te doen voor anderen samen met een vriendin, kon hij niet wachten om deel te nemen. Hij deelt de mening van Anna, in combinatie met het aanmoedigen om vriendelijk te zijn en begrip te hebben waardoor hij besloot om mee te doen met dit project. Maar hij benadrukt dat het ook een geweldig gevoel is om een project samen met anderen te voltooien.

 

Shaakira was op zoek naar een mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen en nadat ze Serve The City al een tijdje had gevolgd besloot ze dit project met Dani te delen zodat ze dit samen konden doen.

“Ik wist zeker dat hij dit leuk zou vinden.” En toen was de beslissing snel genomen. Ze is 3 jaar geleden vanuit Zuid Afrika naar Nederland verhuisd – ze begrijpt de situatie waarin veel mensen uit andere landen zich bevinden, je bevindt jezelf in 2 landen, maar bent in geen van beide volledig aanwezig.  En zoals zoveel dingen in het leven kan ook deelnemen aan een vrijwilligersproject lastig zijn:

“ Het kan intimiderend lijken, maar dat hoeft het niet te zijn! Je kunt aangeven : “Ik ga het voor een uur proberen en kijk wel hoe het loopt!”

Yue kwam helemaal vanuit Tilburg naar Amsterdam vandaag, 1 van de redenen was het project. Haar enthousiasme is zichtbaar als ze praat over haar reis en voornemen om een salsa les te volgen voordat ze vanavond weer terug reist met de trein. Net als Daniele had zij een voornemen voor het nieuwejaar waar ze druk mee bezig is – om elke week een nieuwe stad te bezoekn en tot nu toe is het haar nog steeds gelukt! Ze is vooral gemotiveerd om vrijwillligerswerk te doen na een lange, lastige tijd van studeren tijdens de lockdown gedurende de pandemic.

Haar advies voor iedereen die twijfelt? “Ga naar buiten en doe iets zinvols. Zorg voor wat frisse lucht en ga ervoor!”

En terwijl de vrolijke groep zich langzaam aan weer klaar maakt en richting hun gereedschap gaat, maak ik kennis met Stef, de rustige fotograaf die iedereens glimlach vastlegt. Zij is pas een week in Amsterdam, maar kon niet wachten om deel te nemen aan een vrijwilligers project. Ze hoopt ooit de mogelijkheid te hebben om deel te nemen aan projecten in Bulgarije, waar ze vandaan komt, maar is nu blij met de mogelijkheid om te helpen bij Serve The City en Nederland zo te leren kennen. Net als Shaakira begrijpt ze dat een project soms intimiderend kan zijn als je voor de eerste keer deelneemt, daarom heeft ze haar camera dit keer meegenomen. Maar ze merkt op:

“Het is makkelijker als je op iemand afstapt en niet wacht tot zij naar jou komen, het motiveert je meteen om te helpen”.

Ons gesprek eindigt bij Jasper, die zich weer voegt bij de groep om de hoofdtaak voor vandaag te hervatten. Met Bruno naast zich, klaar om aan het werk te gaan met de vrolijke groep vrijwilligers.

Terwijl de ochtend overgaat in een koude namiddag gaat het werk verder onder begeleiding van gelach en grapjes. De ouders met kinderen die helpen, op de achtergrond, om de bladeren te verzamelen, de kruiwagens die heen en weer gereden worden op het terrein, de aanmoedigingen en enthousiaste kreten bij het volbrengen van een taak.

Deze kleine momenten maken een onuitwisbare indruk in de harten van elke vrijwilliger.

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close