Eenzaamheid in Amsterdam, zoek verbinding.

“Om toe te geven dat je eenzaam bent is wel heel groots” zeg ik tegen een vriendin terwijl we in het Vondelpark wandelen.

Het is zondagochtend. Ik loop met een kind op mijn rug in de draagzak, zij met mijn tas om haar schouder. Samen drinken we een kopje koffie die zij maakte voor ons en meebracht in haar thermos naar het park.

Het nieuwe normaal. Buiten afspreken op afstand is het veiligst. Lang leve Corona.

Eenzaamheid. Ik vind het maar een naar woord. Je wil het liever gewoon niet zijn toch? Eenzaam?

Maar toch zijn dit tijden waarin ik denk te weten dat er veel mensen zich eenzaam voelen. Ik las de dag ervoor een artikel in het FD over hoe eenzaamheid onze gezondheid raakt en dat we zo op zoek zijn naar verbinding. En dat is wat het is. In deze periode waarin we zitten is het zo ontzettend belangrijk om verbonden te zijn, zeker als je je door het thuiswerken en de minimale sociale contacten meer alleen voelt.

En dat is wat ik ’s ochtends wilde. Ik wilde me verbinden. Het contact was vluchtig. Het resultaat succesvol.

We wandelen en we keuvelen, we drinken koffie die veel te snel koud wordt, maar we voelen ons verbonden. En dat is fijn.

“Het gaat wel echt heel goed met de inschrijvingen bij Serve the City, ik heb het gevoel dat mensen in deze tijden echt op zoek zijn naar iets goeds te willen doen en van waarde willen zijn” vervolg ik.

 

Ik denk aan het artikel, daarin stond het volgende:

 

“Hoe langer de eenzaamheid duurt, hoe meer we naar binnen keren en hoe meer we denken dat we het niet waard zijn om van te houden. Hulp bieden verlegt de aandacht van onszelf naar een ander. Tegelijkertijd bevestig het dat we wel degelijk waarde hebben voor een ander, wat onze eigenwaarde versterkt”

 

Hoe mooi is het toch dat elkaar helpen verbind en dat het waarde toevoegt aan wie we zijn.

Ik kijk nog eens naar Alice, ik voel me verbonden. Ik kijk naar haar schouder, waar mijn tas met luiers om  hangt. Het is fijn dat zij mij helpt met een kopje koffie, een gesprek en een klein lastje op haar schouder van mij overneemt.

Ik wil je uitnodigen, om je te verbinden, om mee te doen met ons, of met een ander mooi initiatief in Amsterdam. Want helpen verbind en jij bent dat waard!

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close