Serve the City -een speciale dag met speciale mensen!

door Stefanie Sapountzi 

Wanneer je de intense glimlach op de gezichten van mensen ziet, de vreugde in hun ogen, weet je dat er hier mooie dingen gebeuren. Tijdens de Serve The City dag op 26 mei mocht ik langsgaan bij twee projecten om een kijkje te nemen en met vrijwilligers en deelnemers te praten. Voor expats is het soms lastig om vrijwilligerswerk te vinden omdat de Nederlandse taal een obstakel lijkt. Soms best ontmoedigend als je iets goed wilt doen voor een ander. De oplossing? Serve the City – een uniek project dat inwoners van Amsterdam en vrijwilligers aan elkaar verbind om een echt verschil te maken! 

De Beauty Day aan de Kinkerstraat wordt regelmatig georganiseerd en is een populair project. Verstandelijk beperkte en oudere deelnemers vinden het leuk om hun nagels te laten lakken in flitsende kleuren, gezichts- of haarbehandelingen te krijgen en even lekker in de make-up gaan!

Melisa, een vrijwillige projectcoördinator oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië, doet al jaren mee aan STC-evenementen en zet dit voort ondanks dat ze nu in Zuid-Holland woont. “Ik ben erg gepassioneerd over de projecten en vooral het coördineren vind ik leuk, dus ik vind af en toe een ritje van anderhalf uur niet erg om hier te komen”. 

Euneen, een deelnemer met een verstandelijke handicap wacht tot haar pas geverfde nagels gedroogd zijn heeft een gelukkige glimlach op haar gezicht! “Ik kom hier voor elke schoonheidsdag met Melisa”, vertelt ze me. “We hebben onze verhalen gedeeld en nu zijn we vrienden!”

Terwijl Melisa het haar van Euneen kamt, geniet Jeanne, een oudere Nederlandse dame, van een schoonheidsbehandeling van Jessica, een Britse kleuterleidster die al 6 jaar in Amsterdam woont.

Lily, een Nederlandse vrijwilliger legt deze mooie momenten vast met haar camera. “Ik ben altijd betrokken geweest bij vrijwilligerswerk. Tijdens mijn studie medicijnen heb ik me aangemeld als student-onderzoeker in Zuid-Afrika – een geweldige ervaring. Naast Serve the City projecten zet ik mij ook in als vrijwilliger bij Amnesty.  

Mijn volgende stop is bij Zorgcentrum Buitenhof, een zorgcentrum voor ouderen in Amsterdam Zuid.

Marlies verwelkomt de vrijwilligers bij de Buitenhof. Marlies werkt hier nu 8 jaar. Hiervoorwerkte ze als verzoorger en moest ze snel en efficient werken. Ze mistte daar het persoonlijke contact met de ouderen. . Als activiteitencoördinator op het Buitenhof zet ze zich nu volledig in voor het welzijn van de bewoners door allerlei activiteiten te organiseren. “Met modeshows, muziekavonden of decoratieworkshops slagen we erin de dagelijkse sleur te doorbreken en onze bewoners iets te bieden om naar uit te kijken. 

Als ze gelukkig zijn, ben ik blij “, zegt ze. Bezuinigingen in de afgelopen jaren hebben het verzorgingstehuis meer afhankelijk gemaakt van vrijwilligers dan ooit tevoren. “Medische zorg wordt uiteraard verzekerd door ons personeel; voor leuke activiteiten is het budget echter schaars “, legt Marlies uit. “We werken met verschillende organisaties in Amsterdam en de steun van Serve The City is zo ongelooflijk waardevol voor ons!”  

Debarati, een jonge Indiase vrouw die pas drie maanden geleden naar Amsterdam verhuisde, knikt glimlachend. “Ik vind het erg leuk om hier te zijn! Ik heb al veel vrijwilligerswerk gedaan in India en ben voor de allereerste keer meegedaan met Serve the City vlak na mijn aankomst hier inAmsterdam. Wat ik het leukst vind aan Serve the City  is dat er weliswaar een structuur is maar dat er ook veel ruimte is voor flexibiliteit en eigen input. Tijdens haar tweede STC dag heeft Debarati de rol van projectcoördinator al op zich genomen.  

Na een korte introductie vertelt Marlies dat vrijwilligers gevraagd worden om een aantal bewoners in hun appartementen te bezoeken, met hen te kletsen en hen uit te nodigen om mee te doen voor een afternoon tea met een muziekvoorstelling. Niet-Nederlands sprekende vrijwilligers worden gekoppeld aan de nederlands sprekende vrijwilligers – en dan begint de gezellige middag! Slechts een half uur later is het activiteitenzaal helemaal vol. De glimlach op de gezichten van oudere dames en heren laat zien hoe de aanwezigheid van de jonge vrijwilligers ervoor zorgt dat ze hun problemen voor een korte tijd vergeten. Marlies pakt de hand van één van de dames voor een dans, terwijl een andere bewoner die in een rolstoel geniet van een hapje dat is klaargemaakt door de Serve the City vrijwilligers.

Maar niet alleen de oudere deelnemers verlaten de zaal met een grote glimlach – maar ook de vrijwilligers zitten er met een grote glimlach en beseffen zich dat “geluk niet het resultaat is van wat we krijgen, maar van wat we geven” . Ik praat weer verder met Debarati, die me ’s middags vertelt over “De geweldige vrolijke vibe die er hangt “. Ze zal zeker terugkomen. En hopelijk velen met haar! 

Ben je klaar om een verschil te maken? Doe mee met ons met de volgende Serve the City dag!

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close