Wat doe jij voor werk?

Wat doe jij voor werk? Een vaak gestelde vraag als je voor het eerst met iemand kennis maakt. Ik vind het dan altijd zo moeilijk om kort en helder antwoord te geven. Ik doe zoveel en wil zoveel bereiken om Amsterdam elke dag een beetje mooier te maken.

De laatste tijd heb ik weer verschillende gesprekken gehad met vrijwilligers die ons “op kantoor” willen helpen als vrijwilliger. Een ieder heeft zijn talent en passie en wil dat samen met mij inzetten om kwetsbare mensen in Amsterdam te helpen. Een UX designer, een organisatie- en regeltalent, iemand die goed is met het ontwerpen van websites, administratieve kanjers en nog meer mooie mensen die zich regelmatig inzetten.

Dat kantoor is overigens nu veelal thuiswerken, wat ik super jammer vind, want ik geniet toch het meest van mensen om mij heen, zodat we samen aan de slag kunnen. Zonder de inzet van deze “kantoor” vrijwilligers zou Serve the City niet kunnen doen wat we nu doen. Dus daar ben ik heel dankbaar voor.

Samen met hen organiseren we mooie projecten zodat alle Amsterdammers op een laagdrempelige en flexibele manier vrijwilligerswerk kunnen doen en zo inspireren we andere Amsterdammers om iets voor een ander te doen.

Aan de nieuwe vrijwilligers leg ik uit waarom ik doe wat ik doe. We helpen kwetsbare mensen in Amsterdam die hulp nodig hebben. We helpen organisaties die mensen helpen. Daklozeninstellingen, oudereninstellingen, speeltuinen waar kinderen veilig kunnen spelen. We zijn maatschappelijk betrokken en we komen in actie!

Maar wat we ook doen, en waarom ik doe wat ik doe, is de wereld een beetje mooier maken en het perspectief van de vrijwilliger een beetje vergroten. Als je zonder vooroordelen (of met misschien een paar) een huiskamer van een kwetsbare moeder gaat verven, met een oudere gaat wandelen die anders nooit buiten komt, een pannenkoek bakt voor een dakloze of een klein stukje plastic oppakt van de straat en als je luistert en kijkt naar de mensen om je heen, dan gebeurt er wat.

Als je luistert naar het verhaal van de dakloze, de kwetsbare moeder leert kennen, om je heen kijkt hoe mooi Amsterdam is of het levensverhaal van een oudere hoort, dan kan het niet anders dan dat er wat gebeurt in je hart, dat je de wereld anders gaat zien, dat je geduldiger wordt en dat je wilt mee blijven helpen om de wereld een beetje mooier te maken. Gewoon omdat het zo eenvoudig is om te doen.

In Amsterdam is het zo makkelijk om alle deuren waar leed achter zit voorbij te fietsen, de mensen die hulp nodig hebben niet te zien. Met de projecten van Serve the City hoop ik dat deze mensen zichtbaar worden, een naam krijgen, een gezicht en dat we terwijl we helpen iets van de ander en onszelf mogen leren.

Door corona heb ik weer herontdekt hoe fantastisch het is om met veel vrijwilligers het verschil te maken en hoe we met de verschillende labels, Serve the City, Ympact020, Adam Helpt en sinds kort Count Me In echt heel veel kunnen doen voor kwetsbare Amsterdammers. Tijdens de lockdown hebben we intensief samengewerkt met Present Amsterdam en Burennetwerk. Wat kwamen daar mooie dingen uit voort toen we krachten gingen bundelen en dat willen we blijven doen!

In 2019 hebben meer dan 3000 vrijwilligers zich ingezet om mensen in Amsterdam te helpen en deze stad mooier te maken. In 2007 toen ik samen met twee vrienden Serve the City begon waren dat er 250. Wat een groei is er geweest en wat ben ik trots dat ik directeur mag zijn van deze club. Ik heb dan ook recentelijk mijn ambitie bijgesteld. Ik wil dat wij de beste worden als het gaat om het organiseren van mooie en leuke vrijwilligersprojecten en laten zien welke impact dat heeft op de kwetsbare bewoners van de stad. Dat is het werk dat ik wil doen. En dat is één van de tofste dingen die je kunt doen als je het mij vraagt. En ik heb nog zoveel mooie ideeën die ik graag wil uitvoeren. Doe jij met mij mee?

 

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close