Een kijkje achter de schermen met projectcoördinator Felisa Ferroglio

Serve the City wordt gerund door een mix van mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en ervaringen. Hun gezamenlijke doel? Om Amsterdam elke dag net een stukje mooier te maken. Maar wie zijn zij en hoe zijn zij bij deze Amsterdamse vrijwilligersorganisatie terecht gekomen? Stagiair Felisa neemt je mee achter de schermen en deelt haar ervaringen na vier maanden met dit warme, welkome en toegewijde team.

Meteen op je plek

Toen Felisa in september 2021 met de trein op Amsterdam Centraal aankwam, voelde zij zich hier thuis zodra ze het perron op stapte. Aangekomen vanuit haar thuisland Italië, gaf ze toe dat Amsterdam een gok was. ‘Ik kwam hier voor mijn studie Communcation Sciences aan de Universiteit van Amsterdam maar daarvoor ben ik hier nog nooit geweest en kende ik hier ook niemand. Maar dankzij de lifestyle, de sfeer en het internationale karakter van de stad word je met open armen ontvangen.’ Door het vak politieke communicatie ontdekte Felisa haar interesse in het werken met niet-gouvernementele organisaties. En in september 2023 begon haar eerste ervaring bij een non-profit.

De juiste balans vinden

Tijdens haar vier maanden durende stage deed Felisa veel ervaring op in het coördineren van allerlei vrijwilligersactiviteiten voor bedrijven. ‘Het team is zo vriendelijk, behulpzaam en sympathiek. Je krijgt veel verantwoordelijkheid, wat laat zien dat er ook veel vertrouwen is. Ik organiseerde mijn projecten van begin tot eind: vanaf het eerste telefoontje van een bedrijf dat geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk tot het bestellen van de materialen voor de activiteit.’ Het was de eerste keer sinds COVID-19 dat Felisa weer op kantoor werkte. Ondanks dat ze toegeeft dat dit in het begin best intimiderend was, werd dit juist een belangrijk onderdeel van haar stage. ‘Er zitten zoveel jongeren in het team, vanaf de eerste dag zat ik daar helemaal op mijn plek.’

Jezelf beter leren kennen

Van de tientallen vrijwilligersactiviteiten die ze heeft georganiseerd, heeft Felisa een favoriet. ‘De bewoners van verzorgings- en bejaardentehuis De Makroon hebben een bijzonder plekje in mijn hart. Daar realiseerde ik mij pas hoe fijn ik het vind om tijd door te brengen met ouderen.’ In die tijd bouwde ze een speciale band op met een Franssprekende bewoonster. ‘We konden echt uren samen doorbrengen. Er was zoveel gezelligheid, blijdschap en vriendelijkheid. Zelfs als je niet dezelfde taal spreekt, een glimlach is genoeg om iemand zich speciaal en gewaardeerd te laten voelen.’

Belangrijke hard & soft skills

Als Felisa terugkijkt op de afgelopen vier maanden, dan is ze het meest dankbaar voor het team. ‘Zulke samenwerking, steun en vriendelijkheid heb ik nooit eerder ervaren. Iedereen is, op zijn of haar manier, een rolmodel voor mij geweest. Er is geen concurrentie, alleen maar een fantastisch supportnetwerk.’ Wat is haar belangrijkste advies voor anderen die geïnteresseerd zijn in een plek

bij Serve the City? ‘Zie het als meer dan alleen maar een stage. Investeer tijd in het opbouwen van je netwerk, connecties en de activiteiten. Bezoek de verschillende locaties en ervaar de impact die je maakt, dat is het zeker waard.’

De hard skills die Felisa heeft opgedaan hebben weer nieuwe deuren voor haar geopend. ‘In februari start ik als projectcoördinator voor UWC. En dat is dankzij mijn ervaringen tijdens deze stage. Het is een kantoorbaan, maar met een hele menselijke kant.’ En daarna? ‘Misschien terug naar Amsterdam’, lacht Felisa. ‘Ik zie mijzelf zeker terugkomen naar deze stad.’

Heb je interesse in een stage bij Serve the City? Je kunt alle stageplekken hier bekijken of stuur een email naar monica@stcamsterdam.nl voor meer informatie.

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close