Running reporter: Rafaella Mulas
Op 17 mei 2025 bracht Global Volunteer Day mensen over de hele wereld samen om mee te doen aan allerlei vrijwilligersprojecten.
In Amsterdam organiseerde Serve the City (STC) onder andere een opruimactie in het Vondelpark. Een groep vrijwilligers verzamelde zich daar niet alleen om van de zon te genieten, maar ook om iets terug te geven aan de stad. Gewapend met vuilniszakken, prikkers en een gedeeld doel gingen ze aan de slag om het park schoner te maken. Van eerste keer vrijwilligerswerk tot doorgewinterde vrijwilliger. Iedereen bracht zijn of haar verhaal en motivatie om mee te doen mee.
Mijn naam is Raffaella. Voor een ander STC-project was ik die middag niet zelf aan het opruimen, maar luisterde ik naar de verhalen van de vrijwilligers in het park. Dit zijn hun verhalen.
Peter Paul (Project Coordinator)
Peter Paul (Projectcoördinator)
Peter (38) groeide op in een klein dorpje in het zuiden van India, waar bijdragen aan de gemeenschap vanzelfsprekend was. “Op school hadden we iets dat ‘sociale ervaring’ heette”, vertelt hij. “We plantten regenwoudbomen, maakten meren schoon, hielpen weeshuizen — het hoorde er gewoon bij.” Dat gevoel van verantwoordelijkheid is altijd gebleven. Zes jaar geleden verhuisde hij voor zijn werk bij Unilever naar Nederland, en zocht hij naar een manier om iets terug te doen voor zijn nieuwe stad. “Ik zocht online naar vrijwilligerswerk in Amsterdam, en Serve the City was de eerste die ik tegenkwam. Sindsdien ben ik erbij!”
Zijn allereerste STC-project was op een boerderij in Amsterdam-West. “Ze gaven me gereedschap en zeiden: boor en timmer maar. Het was geweldig om nieuwe dingen te leren en te ontdekken wat ik kon.” Sindsdien heeft hij van alles gedaan: van pannenkoeken bakken en een hek bouwen tot helpen in huizen en parken opruimen. “Het is nooit twee keer hetzelfde. Elke dag is anders, en ik heb me nog nooit verveeld!”
De afgelopen drieënhalf jaar is Peter ook projectcoördinator, vooral voor de Vondelpark team-up to clean-up op vrijdag en zaterdag. “Dit project is top omdat er telkens nieuwe mensen meedoen. Als je op een vaste manier iets wilt bijdragen én anderen wilt ontmoeten, dan is dit perfect.”
Voor Peter is STC meer dan alleen vrijwilligerswerk — het is een gemeenschap. “Veel van mijn beste vrienden hier heb ik via STC leren kennen. Samen iets betekenisvols doen, verbindt.” Een van zijn mooiste herinneringen? Een nieuw hek bouwen voor een oudere man, wiens hek door een storm was vernield. “Het duurde maar drie uur, maar de impact was enorm. Zijn gezicht toen hij het nieuwe hek zag. Pure vreugde, dankbaarheid en tranen. Dat draag ik altijd mee.”
Buiten vrijwilligerswerk houdt Peter van fotograferen, Indiaas koken voor vrienden, en racketballen.
Hij leerde ook loslaten en vertrouwen op anderen: “Je leert om mensen ruimte te geven en hun eigen manier te respecteren.”
Peter ziet vrijwilligerswerk als tegengif tegen individualisme. “De wereld is behoorlijk egoïstisch. Wij allemaal zijn dat, op een bepaalde manier. Maar als we op sommige vlakken nét iets minder egoïstisch kunnen zijn, wordt de wereld al een betere plek.” Hij heeft levens zien veranderen via STC — ook die van goede vrienden. “Ze gaan minder om zichzelf draaien, en meer over hoe ze anderen kunnen helpen. Dat is prachtig om te zien.”
Zijn advies? “We overschatten vaak wat we in korte tijd kunnen doen, en onderschatten wat we op de lange termijn kunnen bereiken. Vrijwilligerswerk laat een blijvende impact achter. Je hoeft het niet altijd te doen — maar zelfs af en toe meedoen maakt verschil!”
Daniel Kim (CFO of STC International)
Daniel is geboren in België en woont in Washington DC. Hij noemt zichzelf “met Aziatische roots, een Europees hart en een Amerikaans brein.” Voor Global Volunteer Day reisde hij naar Amsterdam — een van de vele wereldwijde events. “Vanochtend begon het in Australië”, zegt hij. “Daarna volgden Korea, de Filipijnen en verschillende Afrikaanse landen.” Als CFO van Serve the City International — het wereldwijde netwerk in meer dan 50 landen — speelt Daniel een belangrijke rol in het draaiende houden van de beweging.
Hoewel zijn rol parttime is, stopt hij er zijn volle passie in. Daarnaast werkt hij als internationaal managementconsultant tussen de VS, Europa en Azië.
“Ik werd een jaar geleden CFO omdat de organisatie hard groeit en behoefte had aan structuur”, vertelt hij. “Maar wat me écht aantrok, waren de kernwaarden — en het idee dat kleine daden van vriendelijkheid een groot verschil kunnen maken.”
Wat hem het meeste raakt aan STC? “Je ontmoet steeds nieuwe mensen, en je voelt echt de harmonie en saamhorigheid. Wist je trouwens dat vrijwilligerswerk wetenschappelijk bewezen goed is voor je welzijn?”
Voor Daniel is vrijwilligerswerk niet alleen goed voor anderen — het verandert ook jezelf. “Je beseft hoe waardevol je bent in je gemeenschap. Je perspectief verandert, je zelfvertrouwen groeit, en je voelt je onderdeel van iets groters.”
Michelle Gramlich
Michelle (28) groeide op in Zuid-Afrika, maar is geboren in Duitsland en woont nu in Amsterdam. Met Zuid-Afrikaanse, Italiaanse en Duitse roots komt ze uit een warme, internationale familie waarin geven belangrijk is. Haar vrijwilligersreis begon al op school, geïnspireerd door de erfenis van Nelson Mandela. In Nederland vond ze zes maanden geleden haar weg naar Serve the City. Sindsdien deed ze mee aan parkopruimingen, bakken en andere community-projecten — vaak samen met vrienden.
Met een achtergrond in organisatiepsychologie en een passie voor verbinding geniet ze van het luisteren naar andermans verhalen. Haar hobby’s? Bakken, tuinieren en make-up — ze doet graag de visagie voor vrienden bij speciale gelegenheden.
Haar favoriete STC-moment? Soep maken voor buurtbewoners in de Nieuwe Mark. “De gesprekken en reacties waren zó oprecht.” Ze merkt op dat veel internationals meedoen, en hoopt dat meer locals zich laten inspireren.
Waarom deed ze mee met het opruimen? “Ik geef om het milieu. In Duitsland leer je al vroeg recyclen. Als ik mijn vuilniszak zie vullen, denk ik: kijk, dit maakt écht verschil!”
Voor Michelle betekende vrijwilligerswerk ook aarden in een nieuw land. “Als je hier niemand kent en je familie is ver weg, kan het soms eenzaam zijn. Maar via STC heb ik vrienden en verbinding gevonden.” Haar tip? “Gewoon doen. Zelfs als je niemand kent — juist dan! Je ontmoet vanzelf mensen. Het is leuk en kost weinig tijd.”
Sora Zaimo
Sora (26) komt uit Japan en verhuisde zes maanden geleden van Tokio naar Amsterdam voor haar werk als accountant. In haar vrije tijd doet ze aan kickboksen en basketbal — dit weekend speelt ze zelfs mee in een Japans basketbaltoernooi in Duitsland. De opruimactie in het Vondelpark was haar eerste vrijwilligerservaring in Amsterdam. Wat haar bijbleef? “De sfeer is zó positief. Er is echt een fijne vibe tussen de vrijwilligers.” In de toekomst wil ze graag helpen bij projecten voor daklozen.”
Santiago Mijares
Santiago (21) komt uit Mexico-Stad en woont sinds drie jaar in Amsterdam. Hij studeert commerce, economie en ondernemerschap aan Tio Business School, maar zijn ware passie ligt bij film — hij droomt ervan om ooit films te maken. Hij koos voor Amsterdam vanwege de culturele rijkdom en de kans om mensen van over de hele wereld te ontmoeten.
“Met vrijwilligerswerk ontmoet je geweldige mensen, en je stapt even uit je eigen bubbel.” Hij begon vier maanden geleden met STC en wilde iets bijdragen — hoe klein ook. “Zelfs iets kleins betekent iets. En dat telt.”
Zijn mooiste herinneringen? Cadeautjes bezorgen aan kinderen met kerst, soep koken voor de buurt. “De reacties waren zo warm en dankbaar.” Ook het opruimen vindt hij waardevol: “Niemand zegt dankjewel als je afval opruimt. Je doet het niet voor de erkenning, maar omdat je er wilt zijn voor anderen.” Door STC is hij opener en zelfverzekerder geworden. “Van nature ben ik best verlegen. Maar dit helpt me mensen te leren kennen en me zekerder te voelen.”
Winnie Hsu
Winnie (34) komt uit Taiwan en woont al twaalf jaar in Nederland. Ze is geen onbekende van Serve the City — ze deed al mee aan meerdere projecten, waaronder parkopruimingen. “Ik vind het fijn hoe goed het georganiseerd is, en je ziet direct wat je doet voor de stad.” Een van haar mooiste herinneringen is pannenkoeken bakken in een daklozenopvang, waar een bewoner haar als dank een zelfgeschilderd kunstwerk gaf.
Voor Winnie draait vrijwilligerswerk om plezier en verbinding. “Ik ben meestal verlegen, maar hier is het makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen.” Haar advies? “Kies iets wat je leuk vindt en doe gewoon mee — het komt altijd goed!
Wat ik heb opgepikt
Laatst dacht ik: misschien moet ik vrijwilligerswerk proberen in Amsterdam. Ik ontdekte Serve the City en bekeek hun kalender. Zoveel opties!
Huizen opknappen? Nope. Ik ben lui én onhandig. Ik zou dingen breken die nog heel waren.
Projecten in het Nederlands? Nee joh. Ik ben op een ander niveau lui.
Koken of bakken voor de buurt? Helaas, ik heb voedselallergieën. Ik zou mezelf vergiftigen.
Afval rapen in het Vondelpark? Echt niet. Wie doet dat nou op een zaterdag?
Vrijwillig verslaggever zijn, vrijwilligers interviewen en verhalen schrijven? Dát kan ik wel!
Dus ik meldde me aan. En een paar dagen later vroegen ze of ik de vrijwilligers in het park wilde interviewen.
Met een notitieboekje, recorder en nul verwachtingen ging ik naar het Vondelpark. En ik bleef uren praten met mensen van over de hele wereld. Sommigen deden al jaren mee. Voor anderen was het de eerste keer. Maar allemaal spraken ze over verbinding, iets terugdoen, en betekenis vinden in kleine dingen. En ik dacht: wat is dit mooi.
Dus terug naar mijn oorspronkelijke vraag: wie prikt er afval op in een park op zaterdag? Blijkbaar mensen van over de hele wereld, die opduiken omdat ze geven om de wereld. Mensen die willen verbinden. Mensen die nieuwsgierig zijn, open, en leuk om mee te praten. Mensen met wie je vrienden zou willen zijn.
Deze keer pikte ik alleen hun verhalen op.
Volgende keer pak ik vuilniszak en afvalprikker erbij.
Wil jij ook deel uitmaken van de vrijwilligerscommunity van Serve the City? Check onze activiteitenkalender en ontdek jouw volgende avontuur.
En maak je klaar om mensen van over de hele wereld te ontmoeten! 🌍