Een Hollandse serenade voor Philadelphia bewoners

‘Zing! Vecht! Huil! Bid! Lach! Werk! En Bewonder!’

Het muzikale duo ‘Popup Choir’ zet de bewoners van Philadelphia vandaag letterlijk in het zonnetje door de binnentuin te vullen met Hollandse meezingers. De actie van Serve the City, Stichting Present en Burennetwerk wil hiermee de sleur doorbreken waar veel kwetsbare groepen in isolatie mee te maken krijgen. En dat lukt; de binnentuin van Philadelphia in Amsterdam Noord was nog nooit zo gezellig. Bewoner Fred: ‘Mijn hart breekt, echt waar, dit is prachtig!’

Vanaf hun tuinstoelen en balkonnetjes zijn de bewoners eerst nog wat voorzichtig, maar het duurt niet lang of iedereen zingt uit volle borst mee. ‘En nu allemaal!’ spoort Tijmen de Koning, gitarist van Popup Choir, de zangers aan. ‘Aan de Amsterdamse grachten, heb ik heel mijn hart voor altijd verpand!’

Als je maar hard genoeg zingt kun je ook op veilige afstand van elkaar een fantastische show weggeven. Dat bewijst bewoner Fred. Als ster van de show is hij met zijn eigen microfoon onderdeel van de band. Hij wijst naar een balkon en roept, ‘Deze is voor mijn vriendinnetje Ellie, daar staat ze!’ Romeo en Julia zijn er niets bij.

Ook dirigent Maarten Bos van Popup Choir vindt het hartverwarmend: ‘Je merkt dat de mensen eerst even los moeten komen, maar zodra dat gebeurd is dan ontstaat er een voedingsbodem voor verhalen en verzoekjes. Geweldig om te zien!’ Normaal spelen hij en Tijmen op verjaardagen of bedrijfsevenementen. Nu dat niet meer gaat zoeken ze andere manieren om mensen te verblijden met hun muziek. ‘Dit is de eerste keer dat we ons op deze manier vrijwillig inzetten voor een doelgroep als deze,’ legt Tijmen uit. Hij voelt hier iets wat hij een ‘sense of togetherness’ noemt. ‘Het is fantastisch om dit te kunnen doen.’

‘Vorige week waren alle veranderingen nog even te veel voor Fred om mee te kunnen doen met de muziekles’, vertelt Jonas Oomen, muziekcoach en vrijwilliger van Philadelphia. Hij vindt het ‘magisch’ om te zien hoe we hem en de rest van de bewoners vandaag wel hebben bereikt. Zelfs de mensen die er eigenlijk geen zin in hadden. ‘Dus mannen’ zegt hij lachend tegen Popup Choir, ‘komen jullie vaker?’

 

Cookie Time! By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. More information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close