Koken voor daklozen

Elke zaterdag avond wordt er een verassingsdiner georganiseerd bij de daklozen opvang in Amsterdam Oost. Vandaag zorgen de vrijwilligers van Serve the City voor een verrassingsmaaltijd en de voorbereidingen waren in volle gang toen ik daar aankwam.

Katarzyna, Kumar en Shirely waren druk aan groente aan het schillen en snijden voor een maaltijd voor 40 personen. Ze hadden ongeveer twee uur de tijd om spinaziepasta en een salade te maken. Shirley, de project corodinator van dit project had de recepten uitgekozen. Voor alle vrijwilligers was het de eerste keer dat ze voor zo’n grote groep zouden koken.

Ondanks de uitdaging vonden ze het allemaal leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Kumar houdt er van om in zijn vrije tijd te koken als hobby.

Katarzyna vond het leuk om op deze manier wat extra tijd met haar collega Shirley door te brengen. Shirley doet vaak mee met Serve the City ondanks haar drukke schema “omdat ze het leuk vind om nieuwe mensen te ontmoeten”.

Na dit leuke gesprek en toen de foto’s waren gemaakt liet ik de vrijwilligers weer met rust zodat ze zich konden richten op het koken van de maaltijd, ik sprak met Pieter, een medewerker bij de opvang.

Deze 24-uurs opvang dient als een spingplank voor mannen (50 op dit moment) om weer op eigen benen te kunnen gaan staan, “rust te vinden en te groeien als mens”. Als alles goed gaat stromen ze door naar een reguliere woning. Tijdens hun verblijf krijgen de bewoners taken, bijv helpen met het klaarmaken van het eten. Eén van hun deelde dat hij heeft geholpen met het maken van soep en hij wist ook nog goed te herinneren dat andere Serve the City vrijwilligers ook een heerlijke maaltijd hadden gekookt.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close