Pannenkoeken en sokken voor daklozen

Het klikte hier meteen!

In het inloophuis voor daklozen aan de Bilderdijkstraat is het gezellig druk. De pannenkoeken vallen goed in de smaak!

Vrijwilliger Shirley: we zijn hier voor de tweede keer, want het klikte meteen met het team. In het dagelijks leven ben ik personal assistent, dus helpen en organiseren zit in me. De mensen die hier komen zijn heel verschillend, dat maakt het leuk. Kok Liton: vroeger werkte ik in de horeca. Ik kreeg tegenslag, en toen kwam ik hier. Ik kook hier al 14 jaar! Mustafa: “Als je geen huis hebt heb je geen leven, daarom is deze plek echt nodig. Eten is heel belangrijk voor onze bezoekers. Als je thuis een volle koelkast hebt hoef je je niet druk te maken over eten, maar dat hebben deze mensen niet.”

Inloophuis Bilderdijkkade biedt veilige plek

Jonnie Peereboom werkt al jaren in het inloophuis van de Regenboog Groep aan de Bilderdijkkade. De extra hulp van vrijwilligers is leuk, vooral activiteiten met eten zorgen voor ontspanning en een goede sfeer. Dagelijks komen hier zo’n tweehonderd bezoekers, een klein deel vindt de weg omhoog. Wie eenmaal een huis heeft blijft komen vanwege het sociale contact.

Diverse groep bezoekers

Vrijwilliger Shirley: “Het is een hele diverse groep die hier komt. Sommigen hebben veel pech gehad in hun leven. Ze hebben problemen met instanties of schamen zich om contact op te nemen. Een deel wil geen hulp en slaapt daarom buiten.” Bezoeker Ronald: “Ik woon in Suriname en ben tijdelijk hier. Ik verblijf vooral in hostels. Ik hoop dat de prijs met kerst niet te veel omhoog gaat. Ik spreek hier veel mensen, ik zie dat zij dit dit inloophuis hard nodig hebben. Sommigen zijn al twintig jaar dakloos.

Dagbesteding

Het inloophuis biedt ook dagbesteding  aan ex-daklozen. Mustafa: “Door een echtscheiding en verlies van mijn baan kwam ik op straat. Ik heb nu een kamer bij HVO Querido en werk hier drie dagen per week. Ik kan mijn verleden achter mij laten en weer vooruit kijken. Het is gezellig en ik heb wat te doen. Thuis zitten is niets voor mij. Een deel van de bezoekers kampt met verslaving. Daarom is praktische hulp zoals douchen, eten en een plek om even uit te rusten heel belangrijk!

Kloof tussen arm en rijk

Jonnie Peereboom ziet dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt. De meeste bezoekers komen door hun voorgeschiedenis moeilijk aan werk. Een toenemend aantal bezoekers valt tussen wal en schip, en dat wringt soms. Een van de oorzaken is dat werkgevers die illegale werknemers in dienst nemen hoge boetes krijgen. Hierdoor hebben deze mensen geen werk en kunnen ze geen huisvesting betalen.

Warme sokken voor daklozen

Vriendinnen Mieke en Erlijn doen vandaag samen mee. Mieke doet een opleiding voor radiotherapeutisch laborant en Erlijn geeft juridisch advies aan bewonersgroepen. Erlijn: “Ik vind dit heel origineel vrijwilligerswerk, ik heb nog nooit zoveel sokken ingepakt!” Mieke: “We hebben een leuke dag, en je geeft mensen die het nodig hebben iets extra”s. Het is een win win situatie.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close